Mi kell egy sikeres látványtervhez?

2019.10.25 11:39
Nem részletezem, hogy mennyi munka, mennyi pénz, mennyi gyakorlás, kísérletezgetés áll egy új, sikeres látványterv mögött és nem csak a technikai oldaláról van szó (szerintem a 3D a grafika legnehezebb műfaja). Hanem arról is, hogy az ügyfelekkel való kommunikációnak hatékonynak kell lennie. Itt legalább annyi a zsákutca, újranekifutás, türelem, kitartás. De nem erről akartam írni. Hanem arról, hogy Neked, Kedves Megrendelő, mivel kell felszerelkezned, ha hozzám fordulsz.
 
Első és legfontosabb, hogy legyen egy pontos alaprajzod. Ahogy egy mérnök is pontos adatokkal dolgozik, úgy én is azok alapján fogom "felépíteni" leendő otthonod. Tudnom kell minden apró részletet, kezdve a falakkal, nyílászárókkal, tudom kell, hova szeretnél bútorokat tenni majd.
Ezért szükségem van egy nagyon pontos tervezői alaprajzra és egy általad leskiccelt berendezési tervre, amin feltünteted a bútorok elhelyezkedését. Utóbbi nem kell, hogy pontos legyen.
 
Ezután kiválasztjuk, hogy melyik szobával kezdünk. A biztos pontoktól haladunk a bizonytalan felé, hogy a próbaképek alapján folyamatosan alakulhasson ki az összkép. Sok-sok képpel és a hozzájuk fűzött kommentekkel tudod segíteni a munkám. Ez a Te otthonod lesz, Téged kell tükröznie. De ötleteimmel, javaslataimmal fogom segíteni a döntéseidet.
Használhatunk a berendezésnél általános bútorokat is, amelyekhez hasonlót akarsz majd, de még nem tudtad eldönteni, pontosan mit. De ha már megvan pontosan, hogy mit akarsz, akkor azt is betehetjük.
 
Amit csinálhatunk: kipróbálhatunk színeket, összehasonlíthatjuk őket, mi mivel mutat jól. Kész modelleket próbálgathatunk össze.
 
Amit nem csinálhatunk, illetve amit nem tartalmaz az ár: végtelen számú próbálgatást. Nem szeretem lekorlátozni az ügyfelet, de egy észszerű határon belül kell mozogni, mert több ügyfelem van, és pontos ütemezéssel dolgozom, hiszen nagyon fontos a megrendelőknek, hogy a kivitelezőket hogyan időzítsék. Ha egyáltalán nem tudod mit akarsz, nem tudok segíteni, vagy ebben az esetben kérlek bízz a tapasztalatomban és hagyd rám a tervezést. 
Nem tartalmazza továbbá az ár az egyedi bútormodellek cserélgetését. Egy egydi modell elkészítése idő és sok-sok munka. Így csak akkor kérj egyedi tervezésű vagy egyedi készítésű modellt, ha biztos vagy a dolgodban. Módosítani lehet természetesen, ha átalakítást igényel (pl. átfestenéd). Ha mégsem jó, akkor óradíj keretében tervezem meg a következőt, vagy választasz a meglévő modellekből (jó sok van, nyugi ;)).
 
Kell-e személyesen találkoznunk? A jó hír az, hogy nem. Az az a világ másik végéről is felkereshetsz, mert akár egy zenész a kottából, úgy dolgozom én is az alaprajzokból. Mire pedig mindezeket megbeszéljük emailen, hidd el, már úgy fogod érezni, hogy személyesen is ismerjük egymást. :D (Persze telefonos egyeztetés olykor szükséges.)