Arculatunk alapjai

2019.06.26 10:26

Amikor vállalkozóvá válunk, kicsit átlényegülünk. Megváltoznak a szerepeink, az időbeosztásunk, a felelősségünk. Kell egy keret, amibe az új portrénkat megfesthetjük. Ez a keret az arculat.

Számomra az arculat többről, szól, mint egy logó. Színek, formák és feliratok összessége, amely benyomást tesz ránk, hat a környezetére. Összefoglalja, kifejezi mindazt, amiről a brendünk szól. Egy biztos pont a vállalkozásunkban. Ha ránézünk az arculatunkra, megnyugvást kell találnunk benne. Egy útjelző, ami az eredeti csapásirányon tart minket.
Arculatunkat egészen részletesen is meghatározhatjuk, számos lehetőség biztosított. Készíthetünk logót, kitalálhatjuk a vállalkozásunk színvilágát, kialakíthatunk márkát hozzá, használhatunk speciális betűtípusokat, de kiterjedhet ez a kommunikációnktól kezdve az ügyfélkezelésen át a társadalmi szerepvállalásig mindenre. Arculatunk része, hogy mennyire hat vállalkozásunkra a fenntarthatóság, hogyan kezeljük a panaszokat, a dicséreteket, a problémás ügyfeleket, a beszállítókat, a vásárlókat, önmagunkat. Egyéni vállalkozóként ráadásul a saját személyiségünk is hatalmas befolyással bír, hiszen lehetetlen különválasztani magunkat attól, amit a saját kezünkkel alkotunk, szolgáltatunk.
Számos esetben láttam olyan vállalkozást, ahol jó volt a termék, a kereslet is biztosított volt, a kommunikáció és a közösségi szerepvállalás is megfelelőnek látszott, viszont a vállalkozó erős, rugalmatlan egyénisége olyannyira átütött a "cukormázon", hogy végül évek alatt a törzsvásárlók is elpártoltak. Ezekben az esetekben az arculat elsikkadt, az egyén elengedte az útjelzőt és letért a csapásirányról, aminek rossz vége lett.
A terméke felkapottá vált, és nem tudott a következő szintre lépni. Ez magával hozta a minőségromlást, az ezzel járó panaszkezelése pedig nem illett az arculatba, nem tudta megemészteni a törzsközönség, hiszen nem ezt a brendet szokták meg.
Amikor tehát vállalkozást indítunk, egy jó üzleti terv mellett az egyik legfontosabb, hogy kialakítsuk arculatunkat is. Azt a képet, amit mutatni szeretnénk magunknak és másoknak, ami alapján meghatározzuk saját cégünket, kezdve a logóval, bezárólag a saját egyéniségünkkel.